Alulas

Zoek

Ga naar de inhoudsopgave

TIG lassen

TIG lassen (GTAW)

Het TIG-lassen is een elektrisch booglasproces met een open boog tussen een niet afsmeltende elektrode en het werkstuk. De wolfraam elektrode en het te lassen werkstuk worden beschermd door een inert gas om oxidatie door actieve gassen te voorkomen.

TIG is de afkorting voor: Tungsten Inert Gas (Tungsten is wolfraam). Vroeger ook wel aangeduid als Argon-Arc lassen. In het Engels wordt dit proces aangeduid met GTAW, Gas Tungsten Arc Welding. TIG- lassen is een lasproces dat is uitgevonden in 1936 in de Verenigde Staten, een lasproces dat ook in Nederland bekend is geworden onder de naam Argon-arc lassen. Bij het lassen van procedures voor keuringsinstanties wordt internationaal de afkorting G.T.A.W. toegepast.
TIG-lassen wordt veelal uitgevoerd als handlasproces, maar leent zich ook uitstekend voor automatisering c.q. robotisering met of zonder koude draadaanvoer (pijplasverbindingen). ZIe ook orbitaal lassen.

Algemene kenmerken TIG-lasproces:

Zeer hoge warmtedichtheid (104W/mm▓), en zeer hoge temperatuur (ca. 14000║C) van de lasboog.
Het ontbreken van slakvormige smeltbadbescherming, waardoor steeds een goed zicht op het smeltbad mogelijk is. Geen kans op slakinsluiting.
Grote flexibiliteit door niet aan de boog gekoppelde lastoevoegmaterialen.
Optimale aanpassing procesparameters.
Geen slakdelen, geen spatten en geen rookontwikkeling.
Het lassen van alle smeltbare metalen (soms met speciale voorzieningen zoals bv een couveuse).
Lassen in alle posities.
Grote toegankelijkheid in moeilijk toegankelijke werkstukken b.v. waterpijpketels.
Boog karakteristiek TIG-lassen

Voor het TIG-lasproces wordt de constante stroomkarakteristiek gebruikt (afgekort CC). Wanneer op de lasapparatuur voor een bepaald amperage wordt gekozen blijft deze tijdens het lassen constant (C.C.). Het voltage (boogspanning) zal bij variatie in booglengte wel variŰren. Boogspanning heerst alleen dan wanneer de boog is ontstoken. Wanneer de lasser de wolfraam-elektrode kort bij het werkstuk houdt, zal de boogspanning laag zijn. Bij verhoging van de booglengte zal de boogspanning direct stijgen.

Kemppi AC/DC 2300 MLS

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu